Bahan-bahan :
-300 gm kacang soya
-3 liter air
-3 camca tepung jagung
-3/4 camca serbuk gypsum
-125 ml air mendidih
Bahan-bahan sirap gula putih:
-350 gm gula pasir
-250 ml air masak
-2 helai daun pandan-disimpulkan
Bahan-bahan sirap gula merah :
-150 gm gula merah
-50 gm gula pasir
-250 ml air
-2 helai daun pandan-disimpulkan
Cara-cara :-
1. Buang air remdaman kacang soya dan ramas untuk menanggalkan kulitnya.
2. Kisar dengan separuh bahagian air kemudian tapis menggunakan kai jarang(maslin/kain kasa).
3. Perah untuk mengambil patinya.Selepas itu kisar semula hampas dengan baki air dan perah sekali lagi.
4. campurkan air mendidih dengan serbuk gypsum.Biar sejuk demudian campurkan dengan tepung jagung dan kacau supaya larut dan sebati.Kemudian tapiskan ke dalam periuk besar.
5. Jerang air soya hingga mendidih.Tuangkan cepat-cepat kedalam bekas yang berisi campuran gypsum dan tepung jagung tadi.
6. Buang buih yang timbul di permukaan.Bungkus penutup bekas dengan kain tebal kemudian tutup bekas dengan kemas.
7. Biarkan selama sejam sehingga menjadi keras.Hidangkan dengan sirap gula putih atau gula merah.
*DIHARAP ANDA DAPAT MENGAMALKAN DAN MENGGUNAKAN ILMU INI DENGAN BAIK.
Friday, May 9, 2008
taufu fa
Posted by Allahyarham achit at 12:49 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment